Pigment behandeling

Op je handen, armen, decolleté maar vooral ook in je gezicht kun je last krijgen van pigmentvlekken. Ook wel ouderdomsvlekken genoemd.

Afhankelijk van jouw wensen en het pigmentprobleem bepalen we de meest geschikte methode, bijvoorbeeld een peeling, laser- of IPL behandeling.


Hoe ontstaan pigmentvlekken ?

Op je handen, armen, decolleté maar vooral ook in je gezicht kun je last krijgen van pigmentvlekken. Pigment wordt gemaakt door pigmentcellen. Deze zitten in de onderste laag van de opperhuid. Door zonnestraling (UV) neemt het aantal werkzame pigmentcellen toe. Zo krijg je meer pigment. Maar door (jarenlang) te veel Uv-straling beschadigen de cellen. Ouderdomsvlekken (Lentigo) zijn dan vaak het gevolg. Maar ook na wondjes, acne of rond operatielittekens ontstaan soms pigmentvlekken. Deze vorm van pigmentatie wordt ook wel postinflammatoire hyperpigmentatie genoemd. Het ontstaan hiervan is het gevolg van een ontsteking. Gelukkig zijn pigmentvlekken die in de bovenste huidlagen (opperhuid) liggen vaak goed te behandelen. Ook wanneer de huid geïrriteerd raakt of door hormonale invloeden (bijvoorbeeld een zwangerschap) kan het proces worden verstoord. 

Behandelen

Wilt u uw pigmentvlekken laten verminderen? Deze huidaandoening is door middel van lasertherapie goed te behandelen. Een laserbehandeling is de meest geschikte manier om pigment te behandelen, omdat er tot op de millimeter bepaald kan worden welk gebied aangepakt moet worden. Met laser ontstaat er een mogelijkheid om effectief in een diepere huidlaag te behandelen. Door middel van een speciale golflengte wordt er één specifiek doel in de huid bereikt zoals pigment. Omdat de laser selectief te werk gaat wordt het omliggende weefsel niet beschadigd. Onze huidtherapeuten werken voor de laserbehandeling van pigmentvlekken met de KTP/Iridex/Yellow laser of IPL lasertherapie. Deze lasers worden ook gebruikt bij de behandeling van vaten, rosacea en diffuse roodheid. Bij deze lasertypes wordt het pigment dusdanig verhit door de laser, dat het pigment vervolgens afgevoerd kan worden door het lichaam.