Wat is microneedling ?

Microneedling, een populaire behandeling die ook wel onder de naam ‘dermapen’ schuilgaat. De reden dat deze behandeling zo populair is, komt doordat microneedling onwijs veel voordelen kent. Microneedling bootst een wondgenezing na met een minimale beschadiging zonder dat er een ontsteking in de huid optreedt. Een voordeel hiervan is dat de huid haar normale barrièrefunctie en normale textuur terugkrijgt. Verder resulteert een behandeling met microneedling in meer hydratatie, stevigheid, volume en een gelijkmatige pigmentatie. Maar wist je dat microneedling nog veel meer voordelen kent? Je leest het in deze nieuwe blog!

 

Voordeel 1. Microneedling draagt bij aan het verminderen van (acne)littekens

Ten eerste draagt microneedling bij aan het verminderen van (acne)littekens. Bij de vorming van littekens speelt de onstekingsfase, die ontstaat tijdens een klassieke wondgenezing, een grote rol. Hierdoor wordt er in de huid ‘littekencollageen’ aangemaakt in plaats van ‘normaal collageen’. Het grote voordeel van microneedling is dat er een minimale beschadiging in de huid plaatsvindt en er geen ontstekingsfase plaatsvindt. Resultaat? Normaal collageen wordt weer aangemaakt in de huid waardoor littekens zullen vervagen.

Voordeel 2. Microneedling draagt bij aan het vertragen en verminderen van huidveroudering

Ten tweede draagt microneedling bij aan het vertragen en verminderen van huidveroudering. Microneedling stimuleert de fibroblast tot een maximum om collageen, elastine en hyaluronzuur aan te maken. Door het toenemen van volume in de huid, treedt er een verstrakking van de huid op waardoor rimpels verminderen en de algehele teint van de huid verbetert. Kortom, de huid gaat weer stralen!

Voordeel 3. Microneedling kan veilig worden ingezet bij vrijwel alle huidtypen

Doordat complicaties vaak geassocieerd worden met inflammatie (ontsteking), is microneedling veilig in te zetten in het behandelen bij vrijwel alle huidtypen. Door het minimaal beschadigen van de opperhuid en vaten, wordt de inflammatiefase (ontstekingsfase) bij microneedling als het ware overgeslagen. Inflammatie (ontsteking) is de belangrijkste trigger voor littekenvorming en complicaties en juist deze trigger is bij microneedling vrijwel afwezig.

Voordeel 4. Microneedling heeft een relatief korte downtime

Doordat er een minimale (gecontroleerde) beschadiging plaatsvindt, waarbij de opperhuid intact blijft, heeft een behandeling met microneedling een relatief korte downtime. Afhankelijk van de intensiteit van de behandeling ziet de huid er rood uit en voelt warm aan. Na enkele uren neemt dit gevoel af en na een aantal dagen kan er een lichte schilfering opspelen. Het is noodzakelijk om de aanbevolen producten te gebruiken en de huid dagelijks te beschermen tegen uv-straling met een factor 30.

Voordeel 5. Microneedling en producten versterken elkaars werking

Wist je dat een gezonde huid beter op een behandeling reageert? Om de meeste voordelen uit de behandeling te halen is het dus van belang om goede huidverzorging te gebruiken. Want hoe sterker de huid is, hoe meer resultaat we kunnen behalen met microneedling! De microkanaaltjes die gemaakt worden door microneedling, zorgen voor een betere opname van de ingrediënten. Hiernaast verbeteren de ingrediënten het herstel van de huid, werking van microneedling en blijft het resultaat van microneedling langer aanwezig.